2008-04-18

Islamic Centers ledningsmöte om bloggen Muslimska friskolan


Just nu pratas det mycket om bloggen Muslimska friskolanÖgårdsskolan vid Islamic Center. Rektor Bejzat Becirov och biträdande rektor Ann-Louise Wallner tycks besatta av att avslöja vem som står bakom bloggen. Biträdande rektor Ann-Louise Wallner ventilerar sin irritation med flera lärare, speciellt de hon tror hon kan lita mest på. Hon saknar taktik för vad hon kan säga till vem.


De senaste tre veckorna har ett antal samtal förts på högsta ledningsnivå inom Islamic Center och Ögårdsskolan om bloggen Muslimska friskolan, efter de avslöjanden som gjorts. Utåt använder Becirov och Wallner taktiken att tona ned infiltrationstankarna. Nu vill man istället "hjälpa" bloggaren att förstå att uppgifterna är felaktiga. Ingenting är sant enligt Becirov, Wallner och Ögårdsskolans och Islamic Centers imam Ayoub Chibli. Men de tre har inga bevis för att uppgifterna inte stämmer. De har inga dokument som visar motsatsen. Poängen ska vara att identifiera bloggaren. Becirov och Wallner talar om dialog för att omvända bloggaren. En likadan dialog med Skatteverket kring ekonomin eller Skolverket angående anmälningarna verkar de inte vilja ha.


När Skolverket besöker Ögårdsskolan väljer Wallner ut de lärare att tala med Skolverket som hon är säker på inte kommer att säga något negativt. Likaså väljs elever ut som inte heller sladdrar. Genom undertoner framgår budskapet till de som tas ut till att tala med Skolverket. Minsta misstanke mot lärare som kan antas vara uppgiftslämnare eller anmälare hålls på långt avstånd från Skolverkets personal. Ingen i personalen vågar framträda inför Skolverket med kritik, då det kan resultera i avsked eller försämrade villkor. Därför kommer Skolverkets besök inte att resultera i något. Skolverket kan inte fullt granska Islamic Centers och Ögårdsskolans ekonomi.


Inte heller kan Skolverket få djupintervjuer med samtliga lärare på Ögårdsskolan för att få en rättvis bild av verksamheten. Journalister på flera skånska tidningar har beklagat sig över att ingen av Ögårdsskolans lärare vågar träda fram med namn när det gäller berättelser som tidningarna skulle vilja publicera. Journalisterna har förstått att det skulle resultera i avsked på grund av illojalitet mot Ögårdsskolan. Journalisterna menar att då kan inte tidningarna heller hjälpa lärarna att komma tillrätta med skolsituationen på Ögårdsskolan. Ett moment 22 här liksom i fallet med Skolverket. Dessa två moment 22 är förklaringarna till att Ögårdsskolans vanskötsel får fortsätta.


Becirov och Wallner vet om att alla små anonyma artiklar och anmälningar mot Ögårdsskolan kommer att blåsa över eftersom ingen vågar framträda offentligt. Wallner har vid flera personalmöten på morgonen sagt vilka konsekvenser det skulle kunna få för för de som talar med pressen. Becirov har uttryckt att alla angivare kan hamna i "myndigheternas papper". Becirov och Wallner kan därför fortsätta som förut och gömma sig bakom de anställdas rädsla att tala ut. De är medvetna om att få saker kan bevisas genom vittnesmål eller dokument. De vet också att Skolverket har minimal insikt. Tiden är också på deras sida då det går mot sommarlov. Men viktigast är att de vässat ryktet om integrationspunkt för svensk islam. Detta rykte väger alltid tyngre än misskötsel och andra tveksamheter.


Inga kommentarer: