2008-04-21

Elak kamratstödjare på Ögårdsskolan



Den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Centers moské i Malmö låter några få utvalda elever verka som kamratstödjare. Det ska vara de två mest stabila eleverna i varje mellanstadieklass. Dessa ska motverka mobbning på skolan. I kapprummen hänger gula västar som de bär på rasterna. Andra elever ska då kunna söka hjälp hos dem. De samlas regelbundet med lärare som har hand om gruppen kamratstödjare.


Men, en elev togs ur "tjänst" som kamratstödjare. Kamratstödjaren hade varit elak mot andra elever och sagt fula ord mot skolkamrater. Inte bara en gång utan regelbundet. På vilken annan skola än Ögårdsskolan får en kamratstödjare för sig att vara otrevlig mot skolkamrater? Finns det rentav inte tillräckligt med psykiskt labila och trevliga elever på Ögårdsskolan för att skrapa ihop en handfull dugliga kamratstödjare bland skolans 250 elever?


Så här står det på Ögårdsskolans hemsida om kamratstödjare:

"De befinner sig på en gräsrotsnivå och har en annan inblick i problemen mellan eleverna. Under handledning av två lärare har därför Kamratstödjarna bildats, en grupp elever som på rasterna finns ute bland övriga elever för att uppmärksamma problem, som t ex mobbning, trakasseri och utfrysning."

"Kamratstödjarnas viktigaste uppgift är att vara en god förebild för de andra eleverna på skolan!"



Inga kommentarer: