2009-07-29

Polisiärt slappt mot omskärelser hos Islamic Center



Sveriges mäktigaste barnkirurg pekar i dag ut Islamic Centers moské i Malmö som den farligaste och rättsosäkraste platsen för omskärelser i Sverige:



"Från nästa år kan skånska pojkar omskäras i den vanliga sjukvården. I Skåne är omskärelse, också misslyckad sådan, vanligare än i resten av landet. Men två av tre barnkirurger vägrar utföra ingreppet.

Det visar en enkät som gjorts av Svensk barnkirurgisk förening. Ordföranden, överläkare Gunnar Göthberg, vill förbjuda omskärelse helt och hänvisar till FN:s barnkonvention. – Ingreppet utförs utan barnets medgivande och kan i vissa lägen jämställas både med övergrepp och kvinnlig könsstympning. Lagtexten borde skärpas åt andra hållet, säger Göthberg.

Enligt hans erfarenhet är problemen med misslyckade omskärelser större i Malmöregionen än på andra ställen i landet.

– Kirurgin som utförts på muslimska pojkar i Malmö har skett i anslutning till moskén och på ett sätt som inte varit bra. Det har man hanterat alldeles för slapphänt, både från sjukvårdens sida och rent polisiärt, -säger Gunnar Göthberg."

"Region Skåne inför delvis förändringen för att slippa få ett lagkrav på halsen.

– Vi tycker inte att det är nödvändigt att lagreglera. Vi behöver inte ha lagar på en massa områden, säger Henrik Hammar, (M), regionråd.

Han tycker att erbjudandet är särskilt motiverat i Skåne.

– Vi vet om att vi är ett område där vi har mycket mångkulturell verksamhet, och då vet vi att det här också förekommer mer än på andra ställen, säger han."



Källa, Sydsvenskan onsdag 29 juli 2009:


Inga kommentarer: