2010-06-19

Muslimska friskolor exporteras till Storbritannien



2011 kommer muslimska friskolor i Storbritannien att finansieras av skattebetalarna, enligt modellen med friskolor de importerar från Sverige. Tidigare har de få muslimska skolorna i Storbritannien varit privata, betalda med rika föräldrars pengar och från Saudiarabien. Med skattepengar som den nya högerregeringen i Storbritannien igår beslutade om, kommer de muslimska friskolorna att explodera i antal:


"Handing parents the power to start their own schools is a flagship Tory education policy, modelled on Sweden's free schools and charter schools found in the United States."

Källa, The Guardian fredag 18 juni 2010:


"The Conservatives have come up with the most controversial manifesto pledge on education, based on a Swedish model that allows parent groups to establish independent schools in the state sector. Anushka Asthana chairs our debate as five experts discuss the value of 'free' schools"

Källa, The Guardian 18 april 2010:



"På fredagen lanserade Storbritanniens regering sin nya friskolepolitik med den svenska modellen som huvudritning. Men gör de rätt när de importerar den svenska modellen?"

"En riktig expert på både det svenska systemet och Storbritanniens möjligheter att adoptera det är Peter John Fyles, vd för Internationella engelska skolan i Stockholm.

Den 30 Juni ska han besöka David Cameron, den brittiske premiärministern, i hans hem på 10 Downing Street i London.

De två männen ska diskutera vad Storbritannien har att lära av Sverige, och enligt Fyles är receptet enkelt."

"Både i Sverige och i Storbritannien har det uppmärksammats att många av friskolorna drivs med religiösa förtecken. Widar Andersson tror att faran är överdriven.

– Det finns ju grader i helvetet så att säga."

" – Även i katolska skolan i Göteborg och i de muslimska skolorna i Angered är de flesta inte mer än vardagsreligiösa. Man får bestämma vilka som får bidrag, så att det inte blir några söndagsskolor... Evolutionslära får de pyssla med på sin fritid.

Men för Lars Ohly är frågan snarare ideologisk.

– Alla elever måste ha rätten att få en utbildning som inte färgas av religiösa idéer, säger han till Nyheter24."
I
"I Storbritannien går 93 procent av eleverna i statligt finansierade skolor."


Källa, Nyheter24 fredag 18 juni 2010:


Inga kommentarer: